Træningsfilosofier til løbetræningen

Lars OlesenAf 7 min læsning

Når du træner, er det vigtigt at forstå, hvordan du kan strukturere din træning for at opnå de bedste resultater. For at gøre det skal du kende forskellen mellem en træningsfilosofi og et træningsprincip. Begge er centrale i at udvikle en effektiv træningsrutine, men de spiller forskellige roller.

Her dykker vi ned i forskellige træningsfilosofier bag ved løb - og hvordan du kan analysere dem med forskellige træningsprincipper til løb.

Hvad er en træningsfilosofi?

En træningsfilosofi beskriver, hvordan man bedst strukturerer træningen ud fra en subjektiv holdning til, hvad der fungerer bedst. Filosofien sætter rammerne for, hvordan du træner, og hvad der skal vægtes i træningen. Det kan inkludere ting som:

  • Hvor mange kilometer om ugen du bør løbe?
  • Hvornår du bør bruge intervaltræning?
  • Hvor lang din længste løbetur bør være?

En træningsfilosofi er ofte rettet mod én specifik idrætsgren og kan ikke anvendes på tværs af forskellige sportsgrene. I dette tilfælde vil en træningsfilosofi for løb fokusere på de bedste metoder til løb.

Eksempler på træningsfilosofier

Træningsfilosofier handler om en overordnet tilgang til træning, som definerer, hvordan du bedst opbygger din træningsplan.

Hvad er et træningsprincip?

Et træningsprincip er derimod en universel regel, der gælder for enhver form for træning og som styrer, hvordan man bedst udvikler færdigheder og præstation.

Disse principper kan anvendes på tværs af sportsgrene, uanset om du træner til løb, styrketræning eller andre aktiviteter.

Der findes fire grundlæggende træningsprincipper, der bør være en del af din løbetræning:

  • Specificitet – Din træning skal være målrettet den type løb, du forbereder dig til.
  • Variation – Træningen skal variere for at undgå stagnation og for at stimulere forskellige energisystemer.
  • Progression – Gradvis øgning af træningens intensitet eller volumen for at fremme forbedringer.
  • Individualisering – Træningen skal tilpasses dine individuelle behov, mål og forudsætninger.

Disse principper er fundamentet for al effektiv træning, og de gælder uanset hvilken sportsgren du træner i.

Træningsprincipper er ikke bare “gode råd”, men uundværlige for at sikre, at du får det maksimale ud af din træning.

Hvis du fx træner uden at følge et princip om progression, vil du med stor sandsynlighed opleve stilstand i fremgangen og undgå de nødvendige udfordringer for at forbedre dig.

Forskellen på en træningsfilosofi og et træningsprincip

Så hvad er forskellen på en træningsfilosofi og et træningsprincip?

En træningsfilosofi er et overordnet perspektiv på træning og kan være præget af en særlig holdning eller metode til at nå målet. Den kan være meget fokuseret på bestemte træningselementer, som fx langt og langsomt løb, eller kort og intensiv træning. Filosofien kan være vanskelig at forstå i detaljer, og det er vigtigt at kende dens nuancer for at få den optimale effekt.

Et træningsprincip er derimod et fundament, som kan anvendes i enhver træningsplan. Det handler om at forstå de underliggende mekanismer, der gør træning effektiv. Principles som progression og variation er derfor essentielle i enhver træning, uanset hvilken filosofi du følger.

Eksempel på anvendelse af filosofi vs. princip

Forestil dig en kok, der ønsker at forbedre sine færdigheder. Kokken bruger træningsprincipper som variation (skift opskrifter) og progression (arbejd med sværere opskrifter), som er relevante for at udvikle sig. Derimod kunne kokken ikke bruge en træningsfilosofi fra fx Lydiards pyramide til at blive bedre til at lave mad.

Hvorfor du skal forstå, hvorfor din træningsfilosofi virker

At følge en træningsfilosofi kan være en effektiv måde at opbygge din træning på, men det er også vigtigt at forstå, hvorfor den virker. Filosofier bygger på de grundlæggende træningsprincipper som specificitet, variation, progression og individualisering. Hvis du ikke kender principperne bag din filosofi, risikerer du at miste fokus på de elementer, der gør træningen effektiv.

Udfordring 1: Kendskab til filosofiens detaljer

Når du følger en træningsfilosofi, skal du kende den i dybden for at forstå dens fulde værdi. Mange løbere misforstår, hvad en filosofi som Lydiards træningspyramide indebærer. For eksempel tror mange, at den kun handler om langt og langsomt løb, mens den faktisk også inkluderer højintensitetstræning og variation, som er essentielle for fremgang.

Udfordring 2: At forstå, hvorfor filosofien virker

Når du virkelig forstår træningsfilosofien, kan du justere den og tilpasse den til dine behov. Hvis du eksempelvis har trænet med Maffetone-metoden til et marathon og nu skal træne til en kortere distance som en stafetteløb, vil du måske opdage, at du skal justere træningen og inkludere mere intensive pas.

Uden kendskab til træningsprincipperne kunne du ende med at følge en filosofi blindt og derved misse de nødvendige justeringer, som kan hjælpe dig med at forbedre dig.


Konklusion

At forstå både træningsfilosofier og træningsprincipper er afgørende for at optimere din træning. Filosofier giver dig en ramme for, hvordan du strukturerer din træning, men principperne sikrer, at du træner effektivt og progressivt. Hvis du har fokus på de fire grundlæggende træningsprincipper, Specificitet, Variation, Progression og Individualisering, kan du sikre dig, at du opnår dine træningsmål.


Ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskellen på en træningsfilosofi og et træningsprincip?

En træningsfilosofi beskriver en overordnet tilgang til træning, der kan være baseret på en bestemt metode eller holdning, som fx Lydiards pyramide eller Canovas procentbaserede model. Filosofien definerer, hvordan du strukturerer din træning, og hvad der vægtes i forhold til mål og metoder. Et træningsprincip derimod er universelt og gælder for alle typer træning, såsom progression, variation og specificitet. Træningsprincipperne er de fundamentale regler, som sikrer effektiv træning og fremgang.

Hvordan kan jeg bruge træningsfilosofier til at strukturere min løbetræning?

Træningsfilosofier giver dig rammerne for, hvordan du bygger din træning op. Du kan vælge en filosofi, der passer til dit mål, såsom Lydiards pyramide for længere distancer eller Canovas model for mere intensiv og målrettet maratontræning. Filosofierne guider dig i forhold til, hvordan du skal fordele træningens intensitet og volumen over tid, og hvordan du opbygger en progression frem mod din konkurrence.

Er det nødvendigt at følge en bestemt træningsfilosofi for at blive en bedre løber?

Det er ikke nødvendigt at følge én bestemt filosofi, men det kan hjælpe med at give dig struktur og målrettethed i din træning. Det er vigtigt at vælge en filosofi, der passer til dine mål og træningsniveau. For eksempel, hvis du træner til et marathon, kan en filosofi som Canovas være ideel, mens Lydiards tilgang er bedre for dem, der ønsker at udvikle en solid udholdenhed på længere distancer.

Kan jeg kombinere forskellige træningsfilosofier i min løbetræning?

Ja, det er muligt at kombinere elementer fra forskellige træningsfilosofier, men det kræver en god forståelse for de principper, de bygger på. For eksempel kan du kombinere en grundlæggende udholdenhedstræning som i Lydiards model med kortere, intens intervaltræning som i Canovas filosofi, hvis dit mål er at forbedre både udholdenhed og fart. Det er dog vigtigt at sikre, at kombinationen er velafbalanceret og ikke overbelaster kroppen.

Hvordan kan træningsprincipper som progression og variation hjælpe mig med at forbedre mine løbetider?

Progression sikrer, at du gradvist øger intensiteten eller volumen i din træning, hvilket er nødvendigt for at fortsætte med at udfordre din krop og gøre fremskridt. Variation er også essentiel, da det forhindrer stagnation og holder din træning interessant. Ved at variere din træning kan du stimulere forskellige energisystemer og undgå overbelastning af de samme muskelgrupper. Begge principper arbejder sammen for at fremme kontinuerlig forbedring og undgå skader.

Referencer

  • Madcow. “Madcow’s 5×5 and Training Theory and Information Site.” Geocities Archive Geocities Mirror / The 90s Archive (1990s 2000s Nineties) / The Early Web, https://www.oocities.org/elitemadcow1/.
  • Rodríguez-Ridao, David et al. “Effect of Five Bench Inclinations on the Electromyographic Activity of the Pectoralis Major, Anterior Deltoid, and Triceps Brachii during the Bench Press Exercise.” International journal of environmental research and public health vol. 17,19 7339. 8 Oct. 2020.
  • Miranda, Humberto et al. “Effect of two different rest period lengths on the number of repetitions performed during resistance training.” Journal of strength and conditioning research vol. 21,4 (2007): 1032-6.

Lars Olesen

Cand. scient. i idræt og idrætshøjskolelærer

Lars er cand.scient. i Idræt og Sundhed fra Syddansk Universitet og har undervist i træning og sundhed siden 1999. Til daglig underviser han på Vejle Idrætshøjskole og uddanner fitnessinstruktører for DGI og DIF's Foreningsfitness. Lars arbejder ud fra den nyeste forskning og omsætter videnskabelig træningsviden til praktiske råd.

Kommentarer