Vi præsenterer viden om en lang række forskellige træningsformer og motionsformer. Du kan lade dig inspirere af alle de forskellige måder at træne på.
Du kan også læse mere om, hvordan du kan optimere din træning. Vi har også lavet en oversigt over mange forskellige træningsmetoder, som du kan lade dig inspirere af.
Træningsformer
Der findes mange måder at træne på, og den bedste træningsform afhænger af dine mål. Vil du forbedre din kondition, opbygge muskelstyrke eller blot bevæge dig mere i hverdagen?
Uanset hvad, er det vigtigt at vælge en træningsform, der passer til dine behov og interesser – så du holder motivationen oppe på lang sigt.
I dette afsnit får du en oversigt over de mest populære træningsformer, deres fordele, og hvordan du kan kombinere dem for at få de bedste resultater. 🚀
Konditionstræning og cardio
Cardio handler om at træne din kondition og dit kredsløb. Du kan bruge mange forskellige måder til at træne på. Vi har forslag til træningsprogrammer og øvelser til din cardiotræning. Du kan også tjekke vores guide til de bedste cardiomaskiner.
Læs mere om cardio træning, konditionstræning og konditionstests.
Tabata-træning: 4 minutters effektiv intervaltræning
Tabata er 4 minutters hård intervaltræning, der er mere effektivt end en times moderat løb. Træning bliver ofte præsenteret som Tabata-intervaller, men langt...
Hvad er den bedste kombination af løb og styrketræning? 🏃♀🏋️♀
Jeg kan godt lide at kombinere styrketræning, løbetræning og konditionstræning samtidigt. Det kalder man concurrent training, kombinationstræning eller samti...
Er kontinuerlig træning eller intervaltræning bedst for fedtforbrændingen?
Jeg har sat mig ned for at undersøge, om det er kontinuerlig træning med lavere intensitet eller intervaltræning med høj intensitet, der er bedst for fedtfor...
Læs mere om konditionstræning og tests
Styrketræning
Styrketræning handler om at blive stærkere, bygge større muskler eller begge dele på samme tid. Vi har skrevet rigtig mange indlæg om styrketræning, styrketræningsprogrammer og øvelser til styrketræning.
Læs mere om styrketræning her eller se vores begynderprogram til calisthenics.
8 ting du skal vide om funktionel træning og styrketræning!
Funktionel styrketræning er træning, som forbereder kroppen til en given funktion i hverdagen eller en idræt. Her er alt du behøver at vide.
Forebyggelse af skader: Hvad er mest effektivt til skadesforebyggelse?
Antallet af skader bliver flere og flere som antallet af aktive timer stiger. Vi kigger her på, hvordan vi kan forebygge skader og reducere risikoen for at b...
Fullbody: Helkropsprogram til styrketræning
Guide til at opbygge et helkropsprogram til styrketræning, der træner hele kroppen hver gang. Komplet med forslag til fullbody-program.
Løb
Løb handler om at lære at løbe, blive en hurtigere løber eller kunne løbe længere. Vi hjælper dig i gang med træningsprogrammer og løbeøvelser.
Læs mere om løb og løbetræning her.
Tabata-træning: 4 minutters effektiv intervaltræning
Tabata er 4 minutters hård intervaltræning, der er mere effektivt end en times moderat løb. Træning bliver ofte præsenteret som Tabata-intervaller, men langt...
Hvad er den bedste kombination af løb og styrketræning? 🏃♀🏋️♀
Jeg kan godt lide at kombinere styrketræning, løbetræning og konditionstræning samtidigt. Det kalder man concurrent training, kombinationstræning eller samti...
Virker kompressionsstrømper 🧦 til løb 🏃 og cykling 🚴♀️?
Kompressionsstrømper foretrækkes af flere og flere løbere og cykelryttere, men hvad er effekten og virker kompressionsstrømper på præstationsevnen og restitu...
Cykling
Cykling bliver mere og mere populært. Vi har samlet masser indhold om cykling og tests, som du kan bruge, hvis cykling er din primære træningsform.
Læs mere om cykling og cykeltræning her.
Cykeltræning: Effektiv intervaltræning til cykling 🚴🚴♀️
Men hvordan kan du bruge intervaltræning til cykling? Vi kigger på den nyeste videnskab om emnet og du får en række cykelintervaller, som du kan bruge i prak...
Forbedrer tung styrketræning præstationen ved cykling? 🚴🚴♀️
Skal du lave tung styrketræning, når du cykler? Kan styrketræning forbedre præstationen ved cykling? Hvad siger den seneste forskning på området om styrketræ...
Find konditallet med Watt-Max testen på cykel
Watt max-testen er en trinvist stigende maksimal test på ergometercykel. Watt-max-testen kan bruges til at estimere din maksimale iltoptagelse og dit kondita...
Crosstraining og HIIT
Måske har du lyst til at blande de forskellige kategorier af træning lidt. Du kan prøve funktionel træning eller forskellige højintensive træningsformer.
Yoga, mobilitetstræning og mindfulness
Vi har skrevet flere indlæg om yoga og mindfulness. Tjek dem her:
De fem tibetanere 🧘: Komplet guide til de 5 yoga øvelser
Vil du gerne vide mere om de fem tibetanere? Her lærer du, hvordan du udfører de 5 yogaøvelser, og hvilken virkning øvelserne har på kroppen. Lad os dykke ne...
Mindfulness meditation: Øvelser og video på dansk 🧘
Er du også på jagt efter mental ro og indsigt? Her får du øvelser fra mindfulness meditation som du kan bruge til at få øget bevidstgørelse omkring egne værd...
Den bedste musik til yoga, mindfulness og meditation
Er du på udkig efter noget god musik til yoga, meditation og mindfulness? Her får du forslag til, hvordan du bedst vælger noget musik.
Læs mere om yoga og mindfulness
Springtræning og plyometrisk træning
Hvis du gerne vil være mere eksplosiv og hoppe højere, så er der ingen vej uden om at komme i gang med springtræning. Plyometrisk træning er en måde at træne stretch shortening cycle (SSC). Her er fire enkle trin til, hvordan du træne plyometrisk træning.
Træning af muskelgrupper
Når du gerne vil træne forskellige muskelgrupper, så skal du vælge passende træningsøvelser, så du træner de rigtige muskler.
Vi har her på sitet samlet de bedste træningsøvelser, strækøvelser, balanceøvelser, træning af core og kropsstammen og styrketræningsøvelser. Vi har lavet en grundig forklaring af alle øvelserne, og der er både øvelser til styrketræning, konditionstræning, yoga, udstrækning, mobilitet og cardio.
Du kan også tjekke vores dedikerede sider til øvelser til maven, armøvelser, benøvelser, øvelser til brystet, baldeøvelser, rygøvelser eller skulderøvelser.
Nogle af vores meget populære guides til træning af muskelgrupper er vores guide til chinups og pullups og armstrækninger og armbøjninger.
Under alle omstændigheder bør du til inspiration dykke ned i alle vores træningsøvelser.
Test og måling af træning
For at få mest muligt ud af din træning er det vigtigt at måle din fremgang. Uanset om du træner for at forbedre din kondition, øge din styrke eller optimere din udholdenhed, kan tests hjælpe dig med at forstå, hvor du står, og hvordan du kan justere din træning.
Mål din kondition og udholdenhed
- Kondital (VO2 max test) – En af de mest præcise målinger af din aerobe kapacitet. Jo højere dit kondital, desto bedre er din iltoptagelse. Beregn dit kondital her.
- Cooper-test – En klassisk løbetest, hvor du løber så langt som muligt på 12 minutter. Se hvordan du udfører Cooper-testen.
- Bip-testen – En meget brugt test, hvor du let kan beregne dit kondital efterfølgende. Se hvordan du gennemfører bip-testen.
- Andre konditionstests – Der findes flere måder at teste konditionen på, fx cykeltests, roning og step-tests. Se en komplet oversigt over konditionstests her.
Test din styrke
Ud over kondition kan du også teste din fysiske styrke og muskulære udholdenhed:
- 1RM-test (maksimal styrke) – Find ud af, hvor meget du maksimalt kan løfte i en given øvelse, x bænkpres eller squat. Prøv vores 1RM beregner.
- Kropsvægt-tests – Mål din styrke ved at se, hvor mange push-ups, pull-ups eller planke-sekunder du kan klare.
- Funktionelle tests – Test din eksplosivitet, mobilitet eller styrke i forskellige øvelser.
Se mere på vores testoversigt og bliv inspireret til forskellige tests!
Følg din udvikling
Når du har taget en test, kan du bruge resultaterne til at planlægge din træning og sætte realistiske mål. Gentag tests med jævne mellemrum for at se dine fremskridt og juster din træning efter dine resultater.
Gå til vores testoversigt og find den bedste test til dig!
Programmer og træningsplaner
Det er altid en god ide at have en eller anden form for træningsprogram, når du laver træning. Det vigtigtste er faktisk at have en plan, så du vedholdende gider at træne. Vi har skrevet indlæg om, hvordan du laver dit eget styrketræningsprogram og hvad du skal tænke på i et løbeprogram.
Det er altid en god ide at have en eller anden form for træningsprogram, når du laver træning. Det vigtigtste er faktisk at have en plan, så du vedholdende gider at træne.
Du kan lære mere om, hvordan du laver dit eget styrketræningsprogram og hvad du skal tænke på i et løbeprogram.
Her kan du finde inspiration til forskellige træningsplaner.
Fullbody: Helkropsprogram til styrketræning
Guide til at opbygge et helkropsprogram til styrketræning, der træner hele kroppen hver gang. Komplet med forslag til fullbody-program.
300 Workout: Klar til 300 filmisk challenge?
Her beskriver jeg, hvad 300 workout er, og hvordan den udføres. 300 challenge er baseret på træningsprogrammet, som skuespillerne udførte i den legendariske ...
De fem tibetanere 🧘: Komplet guide til de 5 yoga øvelser
Vil du gerne vide mere om de fem tibetanere? Her lærer du, hvordan du udfører de 5 yogaøvelser, og hvilken virkning øvelserne har på kroppen. Lad os dykke ne...
Rotræning: Intervaller og træningsprogram til romaskine 🚣
Jeg har været på udkig efter et træningsprogram til indendørs roning på romaskine. Heldigvis kender jeg en ekspert i forskellige roprogrammer. Bliv helt klar...
Naturfitness: 38 øvelser til træning i naturen
Her får du en masse forslag til øvelser, du kan bruge når du gerne vil træne ude i naturen. Øvelserne er velegnede til naturfitness og naturtræning.
Stærk: Bog og Styrketræningsprogram af Jacob Beermann
Jacob Beermann har skrevet bogen “Stærk” som en introduktion til, hvordan du kan blive rigtig stærk. Beermann tager sit udgangspunkt i squat, bænkpres og død...
Træningstips og råd
For at få mest muligt ud af din træning handler det ikke kun om at vælge de rigtige øvelser – det er også vigtigt at have den rette tilgang. Her er nogle af de bedste træningstips, der kan hjælpe dig med at optimere din indsats og opnå bedre resultater.
1. Sæt realistiske mål
At have et klart mål gør det lettere at holde motivationen oppe. Uanset om du vil forbedre din kondition, øge din styrke eller tabe dig, så brug SMART-mål. Bliv endnu klogere på SMART-målsætning.
2. Træn varieret for bedre resultater
Ensformig træning kan føre til stagnation og øge risikoen for skader. Prøv at kombinere forskellige træningsformer:
- ✅ Konditionstræning (løb, cykling, roning) for udholdenhed
- ✅ Styrketræning (frie vægte, kropsvægtøvelser) for muskelstyrke
- ✅ Mobilitet & fleksibilitet (yoga, dynamisk udstrækning) for bedre bevægelighed
3. Husk restitution – din krop skal restituere for at blive stærkere
Mange overser vigtigheden af hvile, men muskler vokser og bliver stærkere i restitutionen. Sørg for at:
- Have min. 1-2 hviledage om ugen
- Sove 7-9 timer pr. nat
- Bruge aktiv restitution (let gang, yoga, foam rolling)
Læs meget mere om restitution.
4. Hold motivationen oppe
Det kan være svært at bevare motivationen på lang sigt. Prøv disse strategier:
- 💪 Træn med en makker – Det er sjovere, og I kan holde hinanden ansvarlige.
- 📈 Følg dine fremskridt – Brug en træningsdagbog eller en app.
- 🎯 Beløn dig selv – Små delmål med belønninger kan holde dig på sporet.
Måske kan du holde humøret oppe med nogle træningscitater.
5. Undgå de typiske fejl
- ⚠️ For meget, for hurtigt – Begynd roligt og øg gradvist din træningsmængde.
- ⚠️ Springer opvarmningen over – Opvarmning reducerer skadesrisikoen og forbedrer præstationen.
- ⚠️ Dårlig teknik – Brug spejl, videoer eller en træner til at sikre korrekt udførelse.
6. Find en træningsplan, der passer til dig
Det er nemmere at holde motivationen oppe, hvis du har en plan at følge. Se vores anbefalede træningsprogrammer for forskellige mål og niveauer.
7. 📌 Vil du have flere tips?
➡️ Følg vores blog for flere træningsråd og inspiration!
Afslutning
Uanset om du er nybegynder eller erfaren, er det vigtigt at finde en træningsform, der passer til dig. Ved at kombinere de rette øvelser, følge en struktureret plan og holde motivationen oppe, kan du opnå bedre resultater og gøre træning til en fast del af din hverdag.
Klar til at tage din træning til næste niveau?
- 👉 Find det rette træningsprogram her
- 👉 Test din form med vores konditionstests
- 👉 Bliv klogere på, hvordan du optimerer din træning
Nu har du alt, hvad du behøver for at komme i gang! 🚀
Kommentarer