Sprinttest: Test din hastighed og acceleration

Lars Olesen Af  2 min læsning

Med sprintceller kan du ret præcist måle sprinthastighed og accelerationsevne. Den præcise tidtagning fås i forskellige variationer, men fælles for dem alle er at de præcist kan tage tid.

Sprinthastigheder og accelerationsevne måles typisk over 5, 10, 25 og 30 meters distance.

Sprintceller kan også bruges til gentagne sprinttest, hvor man kan måle sprintudholdenheden - altså evnen til at modstå træthed i sprints.

Vi kigger i dette indlæg på, hvordan du kan bruge sprintceller til at teste dig selv eller dine udøvere.

Her kan du få en hjælpeberegner, som kan hjælpe dig med at udregne hastigheder på baggrund af resultaterne på de distancer, du tester.

Hvordan laver du en sprinttest?

Her tager vi udgangspunkt i, at du vil lave en sprinttest, hvor du måler acceleration og hastighed. En meget brugt test er en 30 meters test, hvor du tager tid efter 5, 10, 25 og 30 meter.

Det er klart lettest at lave testen, hvis du har adgang til sprintceller, som kan lave automatiske og præcis tidsmålinger.

Du starter fra en stationær position med et ben foran det andet. Den forreste fod skal være bag ved startlinjen.

For at standardisere testen fra gang til gang, bør du holde startpositionen omkring 2 sekunder, før du sætter i gang, og du må ikke lave nogle forbevægelser.

Testeren kan vejlede om, at man i accelerationsfasen bør holde sig lav, og at man bør trække kraftigt med både arme og ben i sprinten. Samtidig skal der være plads nok, så atleten kan løbe hele vejen til slutlinjen uden at skulle være bekymret for at bremse.

Beregn hastighed ud fra dine tider

Beregn hastighed (km/t og m/s) fra distance og tid
sek hd
Udregning af hastighed

Beregn hastighed ud fra flere splittider

Beregn hastighed (km/t og m/s) fra distance og tid
Split Distance (m) Tid (sek:hdrdele) km/t m/s
#1 :
#2 :
#3 :
#4 :
Udregning af hastighed for hele distancen

Hvad er hurtige sprinttider?

I denne video kan du se nogle af de hurtigste sprintere i verden til at løbe.

Hvad er gode splittider?

Jeg har kigget lidt rundt for at finde nogle gode splittider. speedendurance.com har lavet en liste over Usain Bolts verdensrekordløb for hver 10 meter. Den ser sådan her ud:

Reaktionstid 0-10m 10-20m 20-30m 30-40m 40-50m 50-60m 60-70m 70-80m 80-90m 90-100m Sluttid
0,165 1,85 1,02 0,91 0,87 0,85 0,82 0,82 0,82 0,83 0,90 9,69

I 2019 MLS combine løb DeJuan Jones 3,82 på sin 30 meter sprint, men han brugte kun 1,61 sekunder på de første 10 meter af sprinten ifølge www.topendsports.com. Usain Bolt brugte 1,85 sekunder på de første 10 meter.

Usain Bolt brugte 2,87 sekunder på de første 20 meter af sit verdensrekordløb. Joel Wilkinson har ifølge www.topendsports.com løbet 2,75 på 20 meter i AFL Combine i 2010.

De første 30 meter af Bolts verdensrekord blev løbet på 3,78 sekunder, men www.topendsports.com skriver, at nogle sprintere har løbet endnu hurtigere på en ren 30 meter sprint. Michael Bates fra USA har fx løbet de 30 meter på 3,09 sekunder. Det virker jo ret vanvittigt.

💡 Hjælp med at gøre denne artikel endnu bedre!

Denne artikel er under udvikling, og jeg arbejder løbende på at udvide og forbedre indholdet. Målet er at skabe den bedste guide om [indsæt emne – fx springstyrke, eksplosivitet eller en specifik test].

Har du viden, input eller forslag, der kan gøre artiklen endnu bedre? Så vil jeg meget gerne høre fra dig! 📩 Skriv til [email protected] – enhver hjælp er værdsat. 🙌

Lars Olesen

Cand. scient. i idræt og idrætshøjskolelærer

Lars er cand.scient. i Idræt og Sundhed fra Syddansk Universitet og har undervist i træning og sundhed siden 1999. Til daglig underviser han på Vejle Idrætshøjskole og uddanner fitnessinstruktører for DGI og DIF's Foreningsfitness. Lars arbejder ud fra den nyeste forskning og omsætter videnskabelig træningsviden til praktiske råd.

Kommentarer