På denne side

Skader kan være en stor udfordring for både nybegyndere og erfarne idrætsudøvere. Her får du indsigt i de mest almindelige skader, hvad der forårsager dem, og hvordan du kan forebygge og behandle dem.

Uanset om du døjer med overbelastning, akutte skader eller vil styrke din krop mod skader, finder du her praktiske råd og effektive løsninger.

Skader og forebyggelse

Skader er desværre ofte en del af det at træne. Med fornuftig træningsplanlægning kan du heldigvis ofte undgå skader, men det kan altid betale sig at arbejde med at forebygge skader også.

Skadesforebyggende træning kan nemlig mindske risikoen for skader, så vi dykker ned i skadesforebyggelse i disse artikler.

Test - træn - track

Hvis du træner for at blive bedre til noget, så synes jeg, at det kan være meget motiverende at planlægge træningen på en god måde. I dit træningsprogram så kan du tænke over, hvordan du vil teste og tracke din træning og dine fremskridt.

Tests

Tests

Du kan bruge tests før, under og efter din træningperioder, så du kan se om dit træningsprogram virker.

Test

Træning

Træning

Fremgang kræver naturligvis træning. Vi har samlet viden om forskellige træning til inspiration her.

Træn

Tracking

Tracking

Du kan holde styr på din træning med fx en træningslog eller tracke din træning på andre måder.

Track

Restitution

Jeg kan godt lide at træne, men jeg vil stadig gerne gøre det så effektivt som muligt, så jeg også tager højde for restitutionstiden. Hvis jeg gerne vil bygge kroppen op, skal jeg finde en balance mellem træningen og restitutionen.

Læs meget mere om restitution og restitutionstid.

Du kan også lade dig inspirere af alle vores indlæg om restitution her:

Virker nedvarmning og afjogging på restitutionen?

Restitution

Virker nedvarmning og afjogging på restitutionen?

4 min læsning

Det er populært at lave nedvarmning og afjogging efter træning og kamp. Formålet er at restitutere hurtigere, så man kan blive klar til det næste træningspas...

Alt om restitution

Træningsprogrammer

Det er altid en god ide at have en eller anden form for træningsprogram, når du laver træning. Det vigtigtste er faktisk at have en plan, så du vedholdende gider at træne. Vi har skrevet indlæg om, hvordan du laver dit eget styrketræningsprogram og hvad du skal tænke på i et løbeprogram.

300 Workout: Klar til 300 filmisk challenge?

Crosstræning

300 Workout: Klar til 300 filmisk challenge?

5 min læsning

Her beskriver jeg, hvad 300 workout er, og hvordan den udføres. 300 challenge er baseret på træningsprogrammet, som skuespillerne udførte i den legendariske ...

George Turners 10x10 Træningsprogram

Styrketræning

George Turners 10x10 Træningsprogram

2 min læsning

Få en komplet guide til George Turners 10x10-program – et simpelt og effektivt træningsprogram med høj volumen, der bygger muskelmasse og styrke over 8 uger.

Daily Undulating Periodization - DUP

Styrketræningsprogrammer

Daily Undulating Periodization - DUP

3 min læsning

I Daily Undulating Periodization vælges basisøvelser, som man gennem ugen arbejder med tre gange med forskelligt antal sæt og gentagelser - for at træne powe...

Se alle træningsprogrammer

Træningsøvelser

Du skal vælge passende træningsøvelser til din træning, så du træner det, du gerne vil blive bedre til.

Vi har her på sitet samlet de bedste træningsøvelser, strækøvelser, balanceøvelser, træning af core og kropsstammen og styrketræningsøvelser. Vi har lavet en grundig forklaring af alle øvelserne, og der er både øvelser til styrketræning, konditionstræning, yoga, udstrækning, mobilitet og cardio.

Du kan også tjekke vores dedikerede sider til øvelser til maven, armøvelser, benøvelser, øvelser til brystet, balleøvelser, rygøvelser eller skulderøvelser.

Se alle vores træningsøvelser til inspiration

Okklusionstræning

Okklusionstræning

Hvis du er blevet skadet og gerne vil sørge for at bibeholde din muskelmasse, så kan du overveje okklusionstræning. Læs lidt mere om det her og spørg din fysioterapeut om gode råd.

Læs mere om okklusionstræning

Træningslære

Når du gerne vil optimere din træning, så kan det være en god ide at vide lidt mere om træningslæren.

Du kan fx dykke ned i vores omfattende anatomiguide, guide til bevægelsesanalyse eller læse mere om fysiologi.

Alt om træningslæren

Lars Olesen

Cand. scient. i idræt og idrætshøjskolelærer

Lars er cand.scient. i Idræt og Sundhed fra Syddansk Universitet og har undervist i træning og sundhed siden 1999. Til daglig underviser han på Vejle Idrætshøjskole og uddanner fitnessinstruktører for DGI og DIF's Foreningsfitness. Lars arbejder ud fra den nyeste forskning og omsætter videnskabelig træningsviden til praktiske råd.

Kommentarer