Jump & Reach test er en god springtest, som både måler springhøjde og rækkehøjde. Det er en meget funktionel test, som også fortæller noget om din evne til at koordinere, eksplosivitet og relativ styrke.
Jump & Reach testen er en relativt enkel test at sætte op, men koordinationen med at skulle række op med en arm har naturligvis betydning for resultatet.
Sargent Jump Testen er en lavpraktisk og gratis måde at lave Jump & Reach-testen på. I dette indlæg forudsætter vi, at du har adgang til en Vertec. Jump & Reach testen er bare en hoppetest.
Du kan læse meget mere om Jump and Reach-testen hos Science for Sport.
Brug en Vertec til målingen
En Vertec er en lang stang, som har en masse horisontale flade og lange plader, der kan rotere omkring stangen. Først skal du måle din rækkevidde. Derefter måler man springhøjden ved at se, hvor mange plader du kan skubbe til side.
Det er sjovt at bruge en Vertec, og den kan give hurtige og præcise resultater, når den bliver brugt rigtigt.
Ulempen er, at man godt kan snyde med sin rækkehøjde, hvilket gør at man får et højere resultat. En god Vertec er heller ikke billig. Den vil formentlig koste omkring 650 USD. Derfor er det nok de færreste, der vil købe en derhjemme. Men så kan du naturligvis lave dit eget lille DIY-projekt.
Sådan udfører du Jump & Reach-testen
Der er forskellige måder at udføre Jump & Reach testen. Du kan bruge den både med tilløb eller fra stående afsæt.
Vi foretrækker følgende fremgangsmåde til at finde springhøjden uanset om du har tilløb eller ej.
- Mål forsøgspersonens rækkehøjde, hvor man rækker så højt som man overhovedet kan. Rækkehøjden måles stående på hele fodfladen. Rækkehøjden noteres.
- Lad forsøgspersonen springe så højt som muligt. Denne højde måles.
- Nu trækkes rækkehøjden fra springhøjden, og derved har vi et mål for vores “Jump and Reach”-højde.
Du kan se instruktioner til Jump & Reach-testen i nedenstående video.
Udregn hoppehøjde
Udregn power på baggrund af Jump & Reach
Kan power udregnes?
I tests med vertikale hop, så bliver distancen ofte kun rapporteret. Dette fortæller imidlertid ikke den fulde historie. En tungere person der hopper den samme højde som en lettere person, skal udvikle meget mere kraft for at bevæge den større kropsvægt. Derfor kan det sommetider være interessant at få et mål for power eller arbejde.
Det mekaniske arbejde for at hoppe kan bestemmes med med hoppehøjden.
Arbejde = Force x Distance
Hvor
Force = Mass x Acceleration
Power kan imidlertid ikke udregnes:
Power = Work / time
Vi kender nemlig ikke tiden, hvor kraften reagerede på kropsvægten.
Hvis vi har en kraftplatform, så kan vi måle kraften direkte. Vi har imidlertid ikke altid en kraftplatform til rådighed. Der er i stedet lavet formler til at estimere force fra målinger af vertikale hop. Disse formler er mere eller mindre præcise. Du vil også se, at du får relativt forskellige resultater alt efter, hvilken formel du bruger til at estimere kraften.
Formler brugt til at udregne power fra hoppehøjde?
Du kan finde formlerne til at udregne power fra hoppehøjder hos www.topendsports.com og i Sayers et al (1999).
Formlerne er så vidt jeg kan se primært skabt på baggrund af hhv. squat jumps og countermovement jumps, men de bruges også jævnligt i forbindelse med Jump and Reach-testen.
Den mest brugte formel ser ud til at være Harman (1991), men den nyere formel fra Sayers et al (1999), hvor de sammenlignede Lewis (1974), Harman (1991) og lavede deres egne formler fandt de, at Sayers et al (1999) egne formler var de mest præcise til at estimere peak power.
Hvordan kan jeg springe højere med tilløb?
Hvis du sørger for en god teknik, så kan du springe højere med tilløb. Se fx de gode råd i denne Youtube-video.
Det er også godt at tænke på, hvilken strategi du bruger i luften for at manipulere dit tyngdepunkt. Hvis du sørger for at have så meget af kroppen nede, så kan du springe højere.
Se Lewis (1974) formler
For at få værdien i watt, så skal Power ganges med 9,81, som er tyngdekraften.
Sayers et al (1999) fandet at Peak Power blev underestimeret med 6,7-9,9% alt efter om de brugte data fra et CMJ eller et SJ-jump.
Se Harman (1991) formler
Peak Power (W) = 61.9 * jump height (cm) + 36 * body mass (kg) - 1822
I den oprindelige reference står der + 1822, men i Sayers et al (1999), hvor Harman er co-author, står formlen opgivet til - 1822, hvilket får værdierne til at passe meget bedre med de andre formler.
Sayers et al (1999) fandet at Peak Power blev underestimeret med 6,7-9,9% alt efter om de brugte data fra et CMJ eller et SJ-jump.
Se Johnson & Bahmamonde formler
Peak Power = 78.6 * jump_height + 60.3 * body_mass - 15.3 * height - 1308
Johnson og Bahamonde inkluderer deltagernes højde i formularerne.
Se Sayers et al (1999) formler
Sayers et al (1999) gennemgik formlerne fra Lewis (1974) og Harman (1991).
I studiet fandt de ud af, at man med fordel kan bruge to forskellige formler alt efter om man laver et Squat Jump eller et Counter Movement Jump.
Ved brug af data fra SJ.
Peak Power = 60.7 * jump_height + 45.3 * body_mass - 2055;
Ved brug fra CMJ.
Peak Power = 51.9 * jump_height + 48.9 * body_mass - 2007;
Hvor bruges Jump & Reach?
Jump & Reach bruges bl.a. i NFL Combine. Denne version foregår uden tilløb, men med fuldt armtræk.
Topendsports har samlet en række hoppehøjder for forskellige personer, og de foreslår også normer for hoppehøjden i Jump & Reach uden tilløb.
Zach LaVine springer her 116 cm i en etbenet jump & reach-test med tilløb.
Hjælp med at forbedre artiklen om Jump & Reach
Hvis du kender noget til Jump & Reach-testen og gerne vil hjælpe med at lave en god indføring i hoppetesten, så kontakt mig endelig.
Artiklen er under opbygning, så lige nu er det mest en inspiration til en masse forskellige begreber, der har betydning for eksplosivitet, spring og at hoppe højere.
Hvis du gerne vil hjælpe med at forbedre artiklen, så skriv endelig til [email protected].
Referencer
Se referencer til Jump and Reach-testen
- Vertec Jump Test
- Harman, Everett, Michael Rosenstein, Peter Frykman, Richard Rosenstein, og William Kraemer. 1991. “Estimation of Human Power Output from Vertical Jump”. Journal of Strength and Conditioning Research 5 (3): 116–20.
- Johnson, Doug, og Rafael Bahamonde. 1996. “Power Output Estimate in University Athletes”. Journal of Strength and Conditioning Research 10 (3): 161–66.
- Sayers, S. P., D. V. Harackiewicz, E. A. Harman, P. N. Frykman, og M. T. Rosenstein. 1999. “Cross-Validation of Three Jump Power Equations”. Medicine and Science in Sports and Exercise 31 (4): 572–77. https://doi.org/10.1097/00005768-199904000-00013.
Kommentarer