Som fitnessinstruktør skal du vide noget om fysiologi, anatomi, bevægelsesanalyse, øvelser, træningslære, kredsløbstræning, styrketræning, doping og træning af særlige målgrupper.
Når du skal vejlede andre mennesker i træning, så er det vigtigt, at du har sat dig ordentligt ind i de enkelte emner. Det vigtigste som fitnessinstruktør og træner i det hele tager er at kende sine egne begrænsninger.
Men lad os prøve at dykke ned i de vigtigste emner for fitnessinstruktører. Emnerne er særligt udvalgt med inspiration i Bevæg Dig For Livet-fitnessinstruktøruddannelsen til at supplere manualen.
Fysiologi
Hvis du vil forstå, hvordan træning virker i kroppen, så er det godt at dykke ned i kroppens fysiologi.
Kroppen består af virkelig mange forskellige specialiserede celler. Alle levende organismer styres af overlevelsesmekanismer, som kan beskrives ved disse tre principper.
Anatomi
Anatomi er læren om hvordan de forskellige strukturer i kroppen er opbygget, hvordan de forskellige celler er opbygget, hvordan disse igen samler sig til væv, organer og systemer i kroppen. Her kan du læse mere om de forskellige grene i anatomien.
Træningslære
Træningslære er læren om de forhold, der er afgørende for, hvorfor og hvordan man bør træne i forskellige situationer. Træningslæren skal give retningslinjer for, hvordan man kan påvirke og udvikle en motionists egenskaber i gunstig retning.
Det handler bl.a. om disse emner:
- Opvarmning
- Træning
- Stræk og cool-down
Se vores artikler om træningslære:
6 fysiologiske forandringer i kroppen ved konditionstræning?
Her får du en oversigt over de fysiologiske tilpasninger og adaptationer, der sker i kroppen, når du laver konditionstræning. Hvordan virker kredsløbstræning...
Sliding filament: Hvordan trækker en muskel sig sammen?
Jeg har ofte forklaret mine elever, hvordan en muskel trækker sig sammen. Jeg har samlet min forklaring på en muskelsammentrækning i dette indlæg. Den mest u...
Muskelfibertyper: Røde og hvide muskelfibre. Type I, IIa, IIx
Hvilke typer muskelfibre har mennesker? Hvad er forskellene på de hurtige og langsomme muskelfibertyper? Hvorfor kaldes det hvide og røde muskelfibre?
Hvad er de fysiologiske tilpasninger ved styrketræning?
Når man styrketræner bliver du stærkere og dine muskler vokser, fordi der sker nogle fysiologiske ændringer i musklerne. Jeg synes, det er spændende at vide,...
Hvor hurtigt vokser dine muskler? 💪
Jeg bliver ofte spurgt om, hvor hurtigt muskler vokser, og hvornår man kan se resultater. Hvor meget muskelmasse kan man egentlig tage på om året med styrket...
Pause fra konditionstræning: Hvor hurtigt mister man sin form og kondition?
Jeg har undersøgt, hvor hurtigt man mister formen, hvis man holder pause fra træningen? Man bruger mange kræfter på at komme i god kondition, men hvor hurtig...
Er der forskel på mænds og kvinders muskler?
Er der forskel på mænds og kvinders muskler? Her får du svar på de forskellige myter, du måske har hørt om muskler og køn.
Træningsøvelser
Jeg har samlet alle øvelserne, der bruges i forbindelse med Fitnessinstruktør. Det giver et samlet overblik over træningsøvelserne, som du skal kunne undervise i, når du gerne vil være Fitnessinstruktør.
Se alle øvelserne til fitnessinstruktør.
Programlægning
Et program har til formål at strukturere træningen, således at den bliver målrettet. Programmet skal være individuelt baseret, og tage højde for behov og ønsker samt træningstilstand. Programlægning er derfor et vigtigt redskab i tilrettelæggelse af træningen.
Læs vores artikler om programlægning:
Fullbody: Helkropsprogram til styrketræning
Guide til at opbygge et helkropsprogram til styrketræning, der træner hele kroppen hver gang. Komplet med forslag til fullbody-program.
Komplet guide til programlægning i styrketræning
Jeg gennemgår her, hvordan man sammensætter et godt styrketræningsprogram til styrketræning. Jeg har gjort mig meget umage for, at denne guide til programlæg...
INOL: Hold styr på volumen og intensiteten i din styrketræning
INOL kan hjælpe dig med at udregne, hvor meget og hvor intensivt du skal løfte i løbet af en uge for at få optimale resultater af din styrketræning.
Progressionsmodeller: Progressivt overload i styrketræning 💪
Hvis du planlægger din styrketræning, så kan du hele tiden udvikle dig. Det gør du ved at indlægge progression i din træning og tænke på over, hvordan du lav...
Crossfit workouts: Hvad er Workout of the Day i crossfit?
Crossfit workouts er utrolig populære. En crossfit workout er en række øvelser sat sammen, som du skal gennemføre på en bestemt måde. Dette indlæg handler om...
Hvordan laver man et træningsprogram til styrketræning? 6 enkle trin!
I denne artikel vil jeg forklare og demonstrere min fremgangsmåde til, hvordan du kan lave dit eget styrketræningsprogram. Metoden gør dig i stand til at lav...
Træningsprincipper: 7 gyldne regler om træning
Når du vurderer træningsprogrammer og laver din egen træningsplan, så er det godt at kende de basale træningsprincipper. Her dykker vi ned i de fundamentale ...
Kredsløbstræning og konditionstræning
Konditionstræning har til formål at forbedre eller vedligeholde kroppens udholdenhed, dvs. organismens evne til at arbejde med relativ høj intensitet over længere tid. Træ- ningen sigter imod at forbedre kredsløbet (hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen, og dermed levere ilt og næringsstoffer til de arbejdende muskler), og musklernes evne til at arbejde over længere tid.
Læs mere om konditionstræning og cardio.
Specifikke målgrupper
Der findes blandt motionister en række specifikke målgrupper, som ofte kræver særlige hensyn i forbindelse med fitnesstræning. Generelt bør der for disse målgrupper foreligge en form for tilladelse fra læge, fysioterapeut eller andet sundhedspersonale inden træning iværksættes. Disse målgrupper er beskrevet i det følgende, og der er for hver målgruppe listet en række forhold, som der skal tages højde for.
Det er særligt med forskellige målgrupper, at du skal være utrolig opmærksom på at kende dine egne begrænsninger som fitnessinstruktør. Så sørg for at lave en god screening.
Skadesbehandling
Øvelser til baglår: Træn haser og undgå fibersprængninger?
Rigtig mange glemmer træningen af deres baglår. Jeg har samlet nogle øvelser til træning af baglåret og haserne, som er med til at mindske risikoen for skade...
Løbeskader: Hvordan forebygger jeg skader i løb?
Løb er en fantastisk måde at komme i form på, men det er også en aktivitet med høj risiko for skader. Heldigvis kan du undgå løbeskader, hvis du forstår hvor...
Information om doping og motionsdoping
Doping foregår illegalt og som oftest i det skjulte, og derfor er det også sparsomt med kontrollerede, videnskabelige forsøg og artikler. Der findes uden tvivl enkeltpersoner med en stor medicinsk og praktisk viden om doping, men denne viden er bare ikke tilgængelig.
Doping er også blevet udbredt for motionsbrugere. Motionsdoping handler om, hvordan og hvorfor især unge mænd tager anabole steroider for at få større muskelmasse – og den eftertragtede muskuløse krop.
Du kan blive meget klogere om motionsdoping i denne rigtig gode bog om emnet:
Motionsdoping - styrketræning, identitet og kultur
Det er ikke kun store bodybuildere, der er på steroider. Også helt almindelige unge mænd kombinerer styrketræning i fitnesscentret med brug af doping.
Quiz om fitnessinstruktør
På Vejle Idrætshøjskole underviser vi i Fitnessinstruktør. Her er nogle af de spørgsmål, vi bruger til at gøre os klar til den afsluttende prøve.
De forskellige quiz om fitness er lavet på Quizizz.
- Klik på et link nedenunder.
- Vælg “Preview” hvis du vil øve selv, og “Live Game”, hvis I vil spille mod hinanden.
- I vælger selv, om I vil have en Quizizz konto for at spille.
- Svar på spørgsmålene.
Anatomi Fysiologi Træningslære
Anbefalelsesværdige bøger om fitnessinstruktør
Stærk - Jacob Beermann
Kunne du godt tænke dig at blive rigtigt stærk? Det kræver den rette hjælp, og den kan du heldigvis få af Jacob Beermann med bogen “Stærk”. Her får du en god og grundig introduktion til hvordan man styrketræner bedst.
Kommentarer