BKOOL cykling på hometrainer: Komplet guide til begyndere 🚵🚵‍♀️

8 minutters læsning

Jeg er lige gået i gang med at afprøve BKOOL på hometrainer, så jeg har skrevet en guide til at komme i gang med virtuel cykling. Det er en guide til en begynder, som besvarer alle de spørgsmål, jeg selv havde første gang jeg satte mig på på cyklen for at køre BKOOL.

BKOOL står lidt i skyggen af den lidt mere populære Zwift. Jeg har skrevet en begynderguide til Zwift. Men det er også værd at prøve BKOOL, hvor du kan cykle på rigtige ruter.

Det er motiverende at bruge enten BKOOL eller Zwift, når du skal træne indendørs. Selvom du egentlig bare bliver til en avatar på skærmen, så bliver du hurtigt suget ind i appen, for at forsøge at følge med de andre ryttere på skærmen.

I denne guide kan du få svar på:

  • Hvad er BKOOL?
  • Hvad koster et BKOOL abonnement?
  • Hvilket udstyr skal du bruge for at køre BKOOL?
  • Hvordan kommer du i gang med BKOOL?

Lad os dykke ned i begynderguiden til BKOOL.

BKOOL begynder

Relateret: Zwift - MyWhoosh Cycling - Rouvy

Hvad er BKOOL og hvordan kommer jeg i gang?

BKOOL er virtuel cykling, som kobles sammen med din hometrainer til cykling. BKOOL er en platform for cykelryttere. BKOOL giver dig mulighed for at linke din hometrainer op til din computer, iPad, iPhone, Apple TV, Android device, så du kan køre med andre cykelryttere i et virtuelt miljø. Du kan både træne i BKOOL og køre løb mod andre i den virtuelle BKOOL-verden.

Ud over at konkurrere mod andre cykelryttere i BKOOL-cykelløb kan du også lægge hele din træning ind i BKOOL. Selvom træningsplanlægning altid bør være individuel, er det nu meget motiverende at vide at træningsprogrammerne i BKOOL er designet af professionelle trænere, men du kan også sagtens lægge din egen træning ind i programmet. Du kan fx lave træning baseret på absolutte watt-tal eller som procent af din functional threshold power (FTP).

Typisk setup i BKOOL
Typisk setup i Zwift. Kilde: bkool.com

BKOOL er et rigtig godt alternativ til cykling udenfor. Hvis vejret er dårligt, trafikken forfærdelig, du har begrænset tid eller bor langt væk fra andre cykelryttere, du kan træne sammen med. Der er ikke langt til de andre cyklister i BKOOL. Jeg ved, at hvis det er koldt og vådt udenfor, så trækker oplevelsen for mig selv på BKOOL i hvert fald mere.

Der er desværre lidt færre, der kører BKOOL end Zwift. Så hvis du vil køre med mange andre, så tjek Zwift ud.

Når du kører BKOOL, så kan du køre en række forskellige ruter fra den virkelige verden. Når du nu ikke kan vælge rigtige cykelruter i Danmark, så er det motiverende at cykle de virtuelle cykelruer i BKOOL.

Er BKOOL gratis?

Nej. Prisen på et BKOOL abonnement er omkring 9,99 EUR om måneden. Du får 30 dage gratis, hvor du kan prøve alle features i programmet for at se, om det er noget for dig.

Derefter kan du tegne et abonnement for en måned, som du kan opsige, når du vil.

Hvilket udstyr har jeg brug for for at cykle på BKOOL?

Når du vil bruge BKOOL, så skal du bruge udstyr, der kan måle hvor mange watt, du træder på cyklen. De fleste bruger en hometrainer til cykling, hvis du vil cykle derhjemme. Hvis du køber en hjemmetræner til BKOOL, så skal du have din egen cykel også.

Jeg cykler selv på en Wahoo Kickr 5.0, som jeg synes er utrolig behagelig at køre på og giver en rigtig god cykeloplevelse og som tidligere professionelle cykelrytter Martin Mortensen også anbefaler.

Der er adaptere med, så du kan sætte cykler på med forskellige nav, men du skal huske at tjekke, at den passer til din cykel. Du kan også køre BKOOL på en mountainbike så længe den passer på home traineren.

En hjemmetræner har typisk indbygget effektmåler og variabel modstand, som kan spille sammen med BKOOL.

Den variable modstand på din smart trainer giver dig fornemmelsen for, at du rent faktisk kører rigtigt. Når det går op ad bakke, så øges modstanden, og modstanden sænkes, når du kører ned ad bakke.

Hvis du gerne vil forbedre oplevelsen og tracke om du kommer i bedre form, så kan du med fordel også koble en pulsmåler til systemet. Jeg bruger selv en Polar H10, som kan sende både via Bluetooth og ANT+.

Wahoo Kickr 5.0 til BKOOL

Du kan fx køre BKOOL på en Wahoo Kickr 5.0. Den kører relativt støjsvagt, og har både effektmåler og kadencemåler. Husk at tjekke om gear kasetten passer til din cykel på den version, du køber.

Tjek prisen

Wahoo Kickr Climb til Zwift

En Kickr Climb simulerer op- og nedstigninger, når du kører indendørs cykling. Det kan give dit en rigtig god virtuel oplevelse af, at du kører i virkeligheden, og Kickr Climb kan bruges sammen med Zwift.

Tjek prisen

Wahoo Kickr Headwind til BKOOL

Wahoo Kickr Headwind er en blæser, som styres af din hastighed, og den registrerer også i BKOOL, om du ligger i læ af andre ryttere. Med Kickr Headwind er du sikker på at have køling nok, når du sveder i BKOOL.

Tjek prisen

Tacx Flux 2 Smart Zwift Bundle

Kraftfuld, præcis og støjsvag hometrainer med direkte drev-montering. Tacx FLUX 2 Smart virker rigtig godt sammen med Zwift og er lidt billigere end Wahoo Kickr 5.0.

Tjek prisen

Hvad er computerkravene til BKOOL?

BKOOL kan køres på Windows, iOS, iPhone, iPad eller AppleTV og Google Play. Der er altså ikke mange undskyldninger, hvad angår dit device. Jeg kører mest fra en computer, men hvis du har en større tablet, så er der også rigtig mange, der bruger det. Du kan også i en snæver vending kører på telefonen, men det bliver meget småt i hvert fald for mine øjne.

Typisk setup i BKOOL med et Wahoo Bike Desk
BKOOL setup hvor computeren står på et Wahoo Bike Desk og med en blæser foran

Du skal helst have tabletten eller computeren inden for rækkevidde, da du undervejs godt kan få brug for at interagere lidt med skærmen. Jeg tror klart de fleste bruger en iPad, som de enten stiller på et bord foran, har på en tablet holder på cyklen eller sat den på computerholder, fx denne Wahoo Bike Desk.

Nogle har også montereret deres smartphone på cyklen. Fx kan man bruge det her ret smarte kombinerede smartphone-holder og svedcover fra Tacx, som også beskytter cyklen mod alt det sved du uundgåeligt vil producere undervejs, når du kæmper dig gennem etaperne på BKOOL.

Du skal naturligvis også have en ordentlig og stabil internetforbindelse for at køre BKOOL.

Hvilke downloads findes til BKOOL?

  1. BKOOL Cycling Dette er det vi kalder Bsim eller BKOOL simulatoren, som er der hvor du kan køre cykelløb og køre mod andre.
  2. BKOOL Fitness En fitness app med forskellige workouts, som du kan træne til.
  3. BKOOL Video Route Editor Du kan få et program til PC og Mac, som du kan bruge til at oprette dine egne videoer i BKOOL simulatoren.

Hvordan opretter jeg min profil i BKOOL?

Så fik du styr på alt udstyret til BKOOL. Nu er det tid til at komme i gang med at bruge BKOOL. Der er et par trin, som du skal i gang med.

  1. Først skal du downloade BKOOL-appen til dit foretrukne device.
  2. Opret en profil direkte fra appen. Du skal bruge et betalingskort, men det er gratis de første 30 dage, hvis du opsiger abonnementet til rette tid.

Derefter skal du oprette en konto og udfylde oplysninger om dit køn, højde og vægt. Oplysningerne bliver brugt for at oprette din avatar i BKOOL, og så er det med til at give nøjagtige målinger i forhold til din hastighed i spillet. Derfor skal du huske at udfylde de personlige oplysninger korrekt.

Højden betyder noget i forhold til vindmodstanden. Vægten betyder noget i forhold den vigtigste metric i spillet som er watt/kg. Det er nemlig watt per kilo, der betyder noget for, hvordan du klarer dig i forhold til de andre i spillet - altså din nøjagtige hastighed.

Nu er du klar til at køre BKOOL.

Hvor kan jeg køre i BKOOL?

Ruterne I BKOOL er baseret på et virkeligt GPS track. Det er derfor virkelige ture fra hele verden, som du kan prøve kræfter med. Du kan også selv uploade en cykelrute og knytte en video til ruten.

Screenshots fra BKOOL

Der er video på mange ruter, og grafikken er baseret på GPS-tracket fra den uploadede rute.

Du kan søge efter ruter, som du kan tilføje til din profil, så de kan vælges i simulatoren efterfølgende.

Du kan også søge efter cykelruter direkte fra simulatoren.

Første gang jeg prøvede BKOOL blev jeg lidt forvirret. I Zwift er der arrangeret virtuelle cykelløb på forskellige tidspunkter. I BKOOL startes ruterne op af EN person. Derefter kan andre joine ruten i simulatoren.

Beskyt cyklen mod sveden

Du kommer til at svede meget, og blæseren kan være en god ide. Men du kan også forhindre sved i øjnene ved fx at have et pandebånd eller noget andet. Det kan også være godt at beskytte cyklen mod sveden fx med et svedcover fra Tacx. Endelig bør du også beskytte gulvet med en måtte fra både sved og olie fra cyklen, fx måtten fra Wahoo. Måtten reducerer også lyden, når du kører og støddæmper lidt, så kørekomforten bliver bare bedre. Her hjælper en blæser naturligvis også fx Wahoo Kickr Headwind.

Få fat i Bluetooth høretelefoner

Studier viser, at man præsterer bedre med passende up-tempo-musik i ørerne, når du træner. Hvis du har et på høretelefoner, så kan du få passende musik til træningen. Jeg bruger selv Bose Soundsport, som jeg synes spiller rigtig godt. Rigtig mange bruger også Apple Air Pods.

Køb udstyr til BKOOL

Wahoo Kickr 5.0 til BKOOL

Du kan fx køre BKOOL på en Wahoo Kickr 5.0. Den kører relativt støjsvagt, og har både effektmåler og kadencemåler. Husk at tjekke om gear kasetten passer til din cykel på den version, du køber.

Tjek prisen

Wahoo Kickr Climb til Zwift

En Kickr Climb simulerer op- og nedstigninger, når du kører indendørs cykling. Det kan give dit en rigtig god virtuel oplevelse af, at du kører i virkeligheden, og Kickr Climb kan bruges sammen med Zwift.

Tjek prisen

Wahoo Kickr Headwind til BKOOL

Wahoo Kickr Headwind er en blæser, som styres af din hastighed, og den registrerer også i BKOOL, om du ligger i læ af andre ryttere. Med Kickr Headwind er du sikker på at have køling nok, når du sveder i BKOOL.

Tjek prisen

Tacx Flux 2 Smart Zwift Bundle

Kraftfuld, præcis og støjsvag hometrainer med direkte drev-montering. Tacx FLUX 2 Smart virker rigtig godt sammen med Zwift og er lidt billigere end Wahoo Kickr 5.0.

Tjek prisen

Konklusion

Læs mere om BKOOL på ecycleklub.dk. Særligt afsnit 5 er en god oversigt.

Relateret: Zwift - MyWhoosh Cycling - Rouvy

Kommentarer