Det kan godt være lidt en jungle at finde de bedste Instagram-profiler om fitness, træning og sundhed. Jeg har derfor håndplukket nogle profiler, hvor jeg har lært noget ved at følge dem.

Instagram er der utrolig mange profiler med flotte billeder, og folk som gør rigtig meget ud af at lave opdateringer ofte.

Men jeg er mest interesseret i at følge Instagram-profiler, hvor jeg lærer noget undervejs. Jeg har fundet nogle perler på Instagram, hvor selve profilen næsten er en lille blog i sig selv.

(Husk at jeg også har skrevet en liste over de bedste danske blogs om fitness og træning og de bedste danske podcasts om fitness, sundhed og træning).

Jeg har derfor samlet de Instagram-profiler, jeg synes har højest kvalitet i listen nedenunder.

Min opdaterede liste over Instagram-profiler indeholder:

  • Opdaterede Instagram-profiler med indlæg af høj kvalitet.
  • En kort beskrivelse om hvad de enkelte Instagram-profiler indeholder.
  • Jeg har udelukkende kigge på, om jeg bliver inspireret til at lære noget på profilen.

Hvis jeg har overset nogle Instagram-profiler om fitness, træning, motion og sundhed i min research, så skriv endelig i kommentarerne for at hjælpe mig med at udvide listen.

Bedste danske Instagram-profiler om fitness og sundhed

Søren Eltong - @coacheltong

Søren Eltong er personlig træner hos maxer.dk. Søren arbejder med mål, vaneændringer og at finde glæden ved bevægelse. Det afspejles meget tydeligt på hans Instagram-feed, hvor der er små guldkorn om mange forskellige træningsrelaterede emner og om vaner - og @coacheltong underskriver ofte med referencer.

Besøg @coacheltong

Vis dette opslag på Instagram

En vane er en adfærd, som er blevet gentaget nok gange til, at den er blevet automatiseret. Formålet med dine vaner er at løse livets problemer med så lille en indsats som muligt. De er simple, pålidelige løsninger på tilbagevendende problemer i dit miljø. Alle vaner skabes via det såkaldte “habit loop” - Cue->craving->response->reward. Det er hjernens måde at sortere i de mange sanseindtryk vi konstant udsættes for, og finde ud af hvilke handlinger, der er værd at gentage. Alt kan stort set være et cue (en lugt, en lyd etc). Dette cue starter en craving (et ønske om ændring i den tilstand du har). Cravingen igangsætter et respons. Du tager action, og forsøger at skabe en løsning. Denne løsning skaber en belønning. Hvis de første tre trin i habit loop’et ikke er til stede, vil en adfærd ikke finde sted. Hvis det fjerde trin ikke er til stede, vil en adfærd ikke gentages. Når du udfører en handling, som skaber den ændring du søgte, vil din hjerne forsøge at koble tingene sammen. Hvad gjorde du lige inden du fik det godt? - det er starten på dannelsen af en ny vane. Hvis man ønsker at starte en ny vane, så skal man følge de fire love for adfærdsændringer (som bygger på habit loop’et): 1️⃣ Hvordan kan du gøre det åbenlyst? 2️⃣ Hvordan kan du gøre det attraktivt? 3️⃣ Hvordan kan du gøre det nemt? 4️⃣ Hvordan kan du gøre det tilfredsstillende? Hvis du sidder med spørgsmål som “hvorfor siger jeg ting, uden at gøre dem”, eller “hvorfor siger jeg ting er vigtige, uden at finde tid til dem”, så findes svaret i de fire love for adfærdsændringer. Det her er første opslag i en række af opslag om vaner, hvor jeg vil gennemgå de specifikke værktøjer, du kan bruge til at opnå et varigt vægttab, komme i bedre form, spise mere frugt og grønt, eller hvad du ellers måtte ønske at ændre. #vaner #cravings #atomichabits #sundhed #vægttab #fitness #personligtræner

Et opslag delt af Søren Eltong (@coacheltong) den

Christian Amdi - @amdipt

Christian Amdi er personlig træner. Christian Amdi har ofte små opdateringer på sin Instagram-profil, der handler om nye studier - hvor man får lov til at swipe for at finde endnu mere information. Ofte er de enkelte Instagram-opslag ret dybdegående, og der er ofte videnskabelige referencer i beskrivelserne.

Besøg @amdipt

Vis dette opslag på Instagram

Rep-ranges’ betydning for styrkefremgang og muskelvækst _ Det er efterhånden rimelig velkendt, at en stor variation af intensiteter resulterer i sammenlignelig muskelvækst. Dog med den bagtanke at lavere intensiteter kræver, at sættene tages til komplet muskulær udmattelse, hvilket i praksis sker yderst sjældent, og at højere intensiteter kræver flere sæt og dermed mere tid for at opbygge en tilstrækkelig høj volumen. Det er altså videre støttet af dette studie. _ Styrkefremgangen følger dog specificitetsprincippet om, at hvis du vil være god til at løfte tungt, så skal du træne tungt. En ekstra lille godbid er korrelationerne mellem muskelvækst og styrkefremgang i studiet; her fandt forfatterne, at når man træner med 12RM, så vil næsten 50% af fremgangen i styrke kunne forklares gennem stigninger i muskelmasse, mens ingen sådan sammenhæng findes i de tungere grupper. _ Grunden til dette er sandsynligvis, at i de tungere grupper vil en større andel af styrkefremgangen være forklaret gennem neurale, tekniske og muligvis psykologiske tilpasninger. Mit gæt vil være, at med stigende træningserfaring vil sammenhængen mellem muskelvækst og styrkefremgang stige - også ved de højere intensiteter, da graden af neurale, tekniske og psykologiske tilpasninger bliver mindre og mindre med øget erfaring. _ I praksis bruger jeg ofte præstationen ved mere moderate reps til at få en ide om, hvorvidt man har opnået muskelvækst. Er man ved baseline i stand til at tage 8 reps med 100kg, og kan man 8 uger senere tage 115kg for 8 reps med samme tekniske udførelse, så er der en god chance for, at man har øget sin muskelmasse. Det, der dog er vigtigt at overveje, er, at personen skal være teknisk god til øvelsen og være vant til at træne den, da neurale og tekniske tilpasninger ellers vil sløre billedet for meget. Skifter du samtlige øvelser på dit program ud hver fjerde uge, så skyder du sandsynligvis i blinde i forhold til din fremgang.

Et opslag delt af Christian Amdi, Træner & Nørd (@amdipt) den

Nikolaj Bach - @nikolajbachdk

Nikolaj Bach er personlig træner. De fleste af opdateringerne fra Nikolaj Bach på Instagram er små humoristiske indsigter i træning - ofte opstillet som en lille infographic. Nikolaj Bach er også med i Styrk, og leverer også fremragende indhold på podcast, blogs og Youtube.

Besøg @nikolajbachdk

Niklas Meier - @kaptajnmeier

Niklas Meier er personlig træner. De fleste af opdateringerne på Instagram-profilen er livskloge opslag, men der er også faglige opslag og gode råd til træning.

Besøg @kaptajnmeier

De bedste engelske Instagram-profiler

Brad Schoenfeld - @bradschoenfeldphd

@bradschoenfeldphd

Eric Cressey - @ericcressey

@ericcressey

Squat University - @squat_university

@squat_university

Greg Nuckols - @gregnuckols

@gregnuckols

Science for Sport - @scienceforsport

@scienceforsport

Strong by science - @strong_by_science

@strong_by_science

Kaisafit - @kaisafit

@kaisafit

Kaisafit - @scientist_with_a_board

@scientist_with_a_board

Sundhed, fitness og træning på Instagram

Det var den foreløbige liste over sundhed, fitness og træning på Instagram.

Hvis jeg har overset nogle Instagram-profiler om fitness, træning, motion og sundhed i min research, så skriv endelig i kommentarerne for at hjælpe mig med at udvide listen.

Du kan se den samlede liste over Instagram-profiler, som jeg har valgt at følge her.

Husk at følge Motionsplan på Instagram.

Følg @motionsplan

Kommentarer